Wednesday, December 17, 2014

141213 :: Sudden Trip to Bukit Tinggi, Pahang

The trip was so sudden sebab kebetulan keluar tapi tak tau nak buat apa. Actually, this trip is quite meaningful because:
1. It is our last trip before our Wedding Day.
2. First long trip sebab Mr. F passed the driving test. (Selama ni tak ada lesen dan tak reti memandu).
3. We're both pokai. Duit pun tak ada sangat sebab dah banyak pakai untuk majlis.
Let's Go!!
Then, we decided "Jom, Bukit Tinggi!"
Melepasi Tol Karak dari Gombak, Bukit tinggi beralamat: KM 48 Persimpangan Bertingkat, Lebuhraya Karak, Daerah Bentong, Pahang.
Disebabkan dua-dua tak pernah pergi Bukit Tinggi, masa drive tu kami terlepas simpang.
Nak masuk ke sana kami dikenakan bayaran RM 13 sekepala bagi dewasa. Tak perasan pulak untuk kanak-kanak berapa sebab kami tak bawak kanak-kanak. Mujur tak mahal sangat sebab dalam wallet masing-masing tak sampai RM 50.. Kesian kan? hehe..

Banyak aktiviti yang boleh buat kat sana. Kalau perasan, banyak sangat penunjuk arah dan pastinya orang tak akan tersesat. First place to go is Japanese Village. Sepatutnya memang kena pergi Japanese Village dahulu pun sebab parking kat situ. Kemudian kami kena menapak naik ke Japanese Village. Tapi jangan risau, semua orang pun jalan kaki naik atas tu. Semput juga lah bila orang macam kami yang tak pernah excercise nak naik..

Kami jalan perlahan-lahan jer dan ada berhenti-henti sikit sebab tengok pemandangan bukit-bukit yang terbentang luas.
Truly Mesmerizing
Nak Selfie jugak!
 Cuaca waktu tu agak terik tapi dingin. Faham tak agak-agak? Haa.. sebab tu kena pergi sendiri.. Sejuk la jugak dengan air embun memercik-mercik walaupun masa kali sampai tu dah lepas tengah hari.
Dekat Entrance
Gambar atas ni dekat entrance ke Japanese Tea House. Dekat situ dia ada tulis
Selamat Datang ke Rumah Teh Jepun yang pertama di dunia dalam hutan Tropika.

Lepas ni ada banyak lagi gambar selfie dan harap-harapnya tak ada yang meluat tengok kami yang asyik selfie jer.
Pintu Masuk Japanese Tea House

Bahagian dalam Japanese Tea House. Ambik gambar dari luar je

Bahagian luar rumah. Comel je rumah ni

Saje feeling-feeling macam ada kat jepun

Pada saya, reka bentuk taman dia memang macam berada di Jepun (sebab saya tak pernah pergi ke Jepun) tapi pakai tumbuh-tumbuhan tempatan dan tumbuhan yang beriklim sederhana. Ada denai air (river creek) yang cantik dan mendamaikan yang melalui celah-celah batu. Dalam air tu boleh nampak ikan berenang-renang. Memang cantiklah walaupun man made garden. Nampak natural sangat.
River Creek


Left: Di satu bahagian di rumah Jepun. Right: Nurseri
Sebenarnya kami sempat pergi Japanese Tea House sahaja sebab kami sampai dah lepas tengah hari. Tak dapat nak pergi Colmar Tropicale sebab keluar dari Japanese Tea House dah nak petang sangat dah. Memang akan datang lagi ke Bukit Tinggi!

Sayonara!!

Wednesday, November 19, 2014

Wedding Note #14: Kad Kahwin - Part III

Wah... Kad Kahwin punya pasal jer dah sampai part III..

1. Ok.. Kad Kahwin saya dah tukar design. Malu plak plagiarize... xpe, anggap jer yang sebelum ni draft kad kahwin atau design concept. Ha.. tu la kelebihan buat sendiri kad.. boleh tukar2 design.. kekeke... Lepas tu kad daripada ade sebelah pihak dah ada dua belah pihak tapi pihak lelaki buat kenduri kesyukuran.
Bahagian Depan
 
Bahagian Belakang
2. Brown Card dekat Advanco dah naik harga.. drp RM7.50 dah jadi RM10.00 huhu.. dah la dah terbeli 5paket.. xpe nanti boleh letgo... Tinggal 4 paket yang belum guna sbb 180gsm kalau guna printer saya x lawa.. so nak pakai brown paper 150gsm.. (sebenarnya ada hikmah yang Allah nak tunjuk masa tersalah beli awal2 dulu). Btw, 150gsm brown paper pun dah naik harga.. jadi RM7.00 sepaket. xpe la.. still boleh berjimat...

3. Untuk ikat kad saya pakai paper rope.. murah jer RM1.20 beli dekat Kaison. satu boleh ikat dalam 60-70 keping kad
Paper rope - Kaison RM1.20
 4. Doilies beli dekat Bagus cake n pastry supplies. RM 8.00 ade 250pcs
Doilies RM8.00
5. So, sekarang kad kahwin saya bolehlah di edarkan! Awal-awal ni edarkan kat sedara mara dulu lepas tu baru edar kat kawan-kawan.. huhu lagi 2minggu sebelum W-day baru edarkan kat ofismate.. hehe.. Kalau bagi by-hand x payah pakai sampul.. sampul mahal! hehehe
Final Result


Friday, November 14, 2014

Wedding note #13: Hal Ehwal Kenduri

Ini kisahnya pasal kenduri: Kanopi, Menu, dll.
Pening rasanya..

1. Kanopi..
Saya tau Pakcik sebelah mak saya ade menawarkan perkhidmatan utk kanopi... tapi kalau boleh nak cari option lain utk kanopi sebab saya x pernah tengok kerja2 yang die buat... so, kira kalau nak buat sesuatu kenala tengok macam mana kerja org yang kita ambik.. lagipun dia baru jer mmulakan bisnes tu. Mula-mula Mr F hanya berniat utk tanya ayah pasal kanopi.. instead of guna pakcik punya, ingatkan ade option lain. Seperti perkhabaran yang saya dengar, pakcik sy punya kanopi tu khemah pyramid je. Lepas tu harga per kanopi tu, to me is quite expensive.. so sy bertegas dengan Mr F cari kanopi luar yang lebih murah... dengan kos penghantaran yg berpatutan lah...

Biasanya perkhidmatan kanopi yang menawarkan harga kanopi yang biasa jer dan kanopi utk tetamu VIP atau kanopi makan beradab lain harga... Bagi saya, saya lagi suka nak pilih perkhidmatan yang mempamerkan harga dekat laman web mereka sbb senang untuk orang buat bajet.. dan pastinya mmg kita kena bajet dulu lah kan sebelum buat keputusan nak pilik perkhidmatan yang mana..

Untuk kanopi kenduri nanti saya pakai MU Maju Kanopi. Lokasi di Saujana Puchong. Total harga kanopi yang saya ambik berdasarkan pakej yang mereka tawarkan berpatutuan la jugak...
  • 6 khemah pyramid biasa,
  • 1 khemah makan beradap dengan
  • 2 station meja lauk.
  • kalau bayar deposit, kos penghantaran adalah percuma! huhu.. tu yang best tu..

  • Mula2 saya x nak ambik khemah drp pakcik saya sebab khemah die pyramid jer.. sedangkan saya nak khemah Arabian.. tapi lepas dah book menyesal plak ambik Arabian.. Ambik pyramid jer la.. boleh save duit untuk benda lain... utk sewa khemah pun ada drama sket dengan tunang n mak ayah.. teruk betul la awak ni, hana...

    Tapi lepas dah g sewa khemah ayah kata die dah booked khemah kat packik sy tu pulak tu katanya harga khemah yg die bagi kat saya lebih murah sebenarnya.. Alamak!! mcm mana ni?
    so, we decided to put both side half-half. Tapi sewa dengan sedara sendiri boleh la nak deal half-half tapi kalau deal dengan orang lain mcm mne nak dpt half-half... Allahu Akbar... Total khemah skrg dah jadi 10 khemah tetamu, 1 khemah makan beradab (fulamak byk gila khemah!!)

    Jadinya kita terpaksa susun mcm ni lah yer:
  • 8 khemah tetamu
  • 1 khemah makan beradap
  • 1 khemah + 2 station meja lauk.
  • 1 khemah memasak/persiapan menghidang

  • 2. Alatan menghidang dan pinggan mangkuk nanti pinjam dari surau berdekatan... So, benda tu settle.

    3. Menu
    Saya x pasti sebenarnya menu ape yang mak saya n makcik sy plan.. tapi lauk2 yang disediakan lauk2 kampung aje la.. huhu dengan nasi putih.. Pastu mak saya bagi tau.. sebenarnya kena letak nasi minyak atau nasi hujan panas sket sbb kalau nasi putih saja-saja nanti lauk x cukup sebab orang makan bertambah.. huhu.. betul jugak tu...

    4. PA System
    Yg ni x book lg mana2 perkhidmatan.. Tapi dengar haritu mak endek macam ada option jer... Ok kita pending dulu yang ni..

    Setakat ni untuk kenduri tu jer lah kot.. Kalau ada lagi nanti saya update lagi.. huhu

    Kanopi tema Kelabu+Putih 
    
    Sekadar Gambar Hiasan
    Tapi, kalau boleh nak macam ni.. tapi takut la kalau combination colour die buruk.. Huhu... Sebab saya x gemar betul dengan warna-warna striking ni.. kuning pun nak kuning lembut jer.. huhu
    Sekadar Gambar Hiasan
     
     

    Wednesday, November 12, 2014

    20141112 :: Oh no!!! Kena Ragut!!

    :: 17 September 2014 ::
    This is my first time ever!!
    And I pray it will never ever happen again..
    Ameen..
     
    Semasa kejadian tu berlaku Hana dekat depan restoran Bamboo, Prima Sri Gombak.. I'm on my way to my car from Papa Rich.. Lepas salam2, Vrooommm ade motor lalu sebelah dan menarik beg saya.. tak sempat nak berkata ape sebab I was shocked! Tergamam tak tau nak buat apa.. kawan-kawan (K.Jannah & Izzah) pun terkejut sekali.. Saya menjerit pun x... masa tu tali beg yg panjang tu sempat saya tarik tapi disebabkan motor tu lebih laju, tali beg tu pun putus.. At that moment.. baru saya sedar saya dah kena ragut... At the same time, ada kereta kancil yang nampak kejadian tu pun kejar motor tu but I don't know mereka jumpa atau x peragut tu.. I just assumed that they didn't found the JERKS.. Why jerks? sbb ade 2 org.. pembonceng die yg tarik beg.. x pakai helmet, pakai baju merah dan seluar warna gelap. Yang bawak motorsikal tu pakai helmet..
     
    Knp x ambik nombor plat? Oh.. if you in a state of shocked, do you think that your brain could process that kind of action? unless seseorang tu mempunyai keupayaan memori static yang tinggi. Ha.. dah macam cerita Detective Q plak kan..
     
    Sampai hujung jalan, baru saya sedar.. saya dah x akan jumpa balik barang-barang saya dalam beg tu.. Antaranya:
    1. Wallet - ada RM100 dalam tu dan sen sen juga.. baru keluarkan kat ATM Maybank Giant Batu Caves. Logically, I was not being followed... ATM cards (Maybank, RHB, Hong Leong, Bank Islam) Buku akaun ASB yang dah x aktif sangat, IC, Licence, other cards (matric card of IIUM, points card etc.)
    2. Lenovo S920 Smartphone - beli awal tahun 2014 dengan bonus Raya Cina beli sekali dengan Mr. F.. Jodohmu denganku x lama wahai smartphone ku...
    3. Al-Quran terjemahan - Beli masa mula-mula join usrah.. ade notes here n there...
    4. Small net pencil box.. - Ada Pilot mechanical pencil warna hitam (with me since final year in IIUM), small ruler (since I was in 1st year in IIUM), dll...
    5. Others
    6. Alhamdulillah saya tengah pegang kunci kereta waktu tu.. Satu hal plak nak tukar alarm n car lock kereta tu plak...

    Then, K.Jannah n Izzah temankan hantar g balai polis Gombak utk buat laporan.. it's a first time I made a police report...
     
    Hai la hana...
    Orang lain pakai smartphone..
    Awak jer yg dok pakai tepon nokia model lama...
    skrg ni pakai Nokia 2220 gara2 peristiwa ragut tu..
    Mintak pinjam kat adik sebab die pakai untuk main game jer..
    Sekadar Gambar Hiasan
     
    Sabar dan berikanlah kemaafan kepada mereka yang melakukan kesalahan. Sesungguhnya hukuman Allah kepada orang yang melakukan kezaliman di atas muka bumi-Nya adalah lebih besar. Semoga mereka bertaubat. Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa mereka.

    Thursday, October 9, 2014

    Wedding note #12: Kurus dan Sihat!!

    Seperti bride-to-be's yang lain, untuk Nampak menawan di hari perkahwinannya adalah perkara yang paling wajib untuk dilakukan. Saya juga begitu. Macam-macam saya buat. Antaranya:
    - Beli slimming coffee: Try sebotol pastu quit.
    - Try diet atkins: sangat x boleh.. paling susah nak buat.. eagerness untuk makan nasi sekali sekala pun fail. Sebab once kalau duduk rumah mak, menu utama NASI. Kalau nasi x luak mak bising.
    - Minum green tea: Sebab susah betul nak buang habit suka minum manis, try green tea dulu. Tak sedap? kena motivate diri cakap sedapnya!! lama-lama ok la~
    - Minum detox water: lemon, lemon+pudina+cucumber, green apple, lemon+lime (banyak online reference)
    - Exercise: Power walk 2 kali seminggu dengan Mr. F(fiancĂ©) (Ops! tukar status dah.. hehe) dekat Taman Tasik Titiwangsa lepas keje. Pernah try aerobic Focus T25 (ambik masa 25 minit je) tapi berpeluh macam nak gila.. banyak moves die x dpt nak ikut. Lepas buat flat abes.. Penat sangat-sangat. Esoknya sakit2 badan.. huhu...

    - Eat healthy: Take over meals for breakfast & lunch. Cooked from home. Healthy ingredients with less salt and MSG. In order to do this, kena shopping beli barang dapur wisely. Not all cheap things was healthy! Must be fresh, less sugar and low fat. Kena refer nutritions fact utk kira kalori. Buat research tentang makanan yang rendah kalori dan rendah kolestrol. Makan ayam tanpa kulit.


    - Ikut cara orang diabetic diet: Beras Faiza helbal ponni TajMahal (Mmg mahal la beras die sekilo dalam RM7++). Susu HL kotak kaler hijau for diabetic. Yogurt natural tanpa perisa low fat.

     

    - Apple cider vinegar: Saya pakai jenama Heinz baru nak start. Bau die mmg menyengat. Add into your salad, atau minum dengan air putih. Orang kata jangan minum mcm tu jer sbb die acid. Saya punya version: 2 slice of lemon + 2tbs ACV + A bottle of clear water. 30minit sebelum makan 2kali sehari.. ok la tu daripada ambil benda bukan-bukan. ACV pun ade 2 jenis.. yang bagus tu yg unfiltered sebab die ada keladak-keladak epal tu..

     
    Kesimpulannya, nak kurus tu biarlah dengan cara yang sihat. Makan untuk sihat. Lepas tu kena ada tekad dan istiqomah dalam buat sesuatu perkara. Jaga kesihatan kan perkara baik dan disukai Allah. Sebab kalau sihat senang nak beribadah.
     
    Kalau kita refer sejarah masa zaman Muhammad Al-Fateh, mereka menjaga pemakanan dan kesihatan agar kelihatan sihat dan segak supaya dapat menggerunkan pihak lawan. Orang Islam kena la cergas!
     
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    p/s: Apa-apa pun, minum air adalah paling penting. Macam saya dulu susah sangat nak minum air kosong. sebab x sedap, x masuk kat tekak dan rasa susah nak telan. Cari alasan untuk minum air, mula dengan perlahan. tambah kuantiti air setiap hari. Motivate otak kita dengan kata 'Hmm.. sedapnya air..." Kurangkan pengambilan minuman bergula. Good Luck!

    Wednesday, September 17, 2014

    Wedding Note #11: Persiapan & Bertunang

    Kebiasaannya bila dah dekat-dekat sampai hari nak bertunang tu b2b mesti akan sibuk sangat-sangat sampai tak boleh nak uruskan benda lain. Macam Hana, bertunangnya hari Ahad tapi ade beberapa perkara yg tak selesai lagi. Seminggu terakhir tu masih lagi pergi cari2 barang apa yang x cukup. hantaran 3 berbalas 5. Tak jadi pakai fresh flower sebab tau dah tak sempat punya nak singgah pergi beli bunga.
     
    Isnin: Giant, Batu Caves
    - Cari Inner untuk tudung: RM10.00
    - Beli barang dapur
    - Survey coklat
    - Beli bowl kaca utk buah n coklat kat Hinode Shop: RM10.00
    Balang untuk buah & coklat
    Selasa: KL Festival
    - Rose putih x 5: RM19.50 (Kaison)
    - Paper art mcm kipas & hanging pompom: RM18.00 (Kaison)
    - Pasu tinggi: RM5.00 (Hinode)
    - Comforter set: RM190.00 (Parkson)
    Comforter set

     Rabu: USRAH
     
    Khamis:
    - Hari ni kononnya nak pergi scaling gigi kat UTC Sentul, sampai sana nurse tu kata machine rosak plak..
    - My Craft, Medan Idaman: beli daun RM15.00
     
    Jumaat
    - My Wedding Place, Prima Sri Gombak: Shredded paper kuning + putih, lidi & dawai
    - Secret receipe: Chocolate moist cake. Knp chocolate moist?? Sebab Hana pergi tanya dia kek ape yg paling lambat cair. Lagipun dekat Bandar Baru Salak Tinggi xde Secret Receipe..
    - Singgah Giant utk beli coklat.. ambik coklat yg sedondon (Hershey's Kisses - kisses & bar)
    - Ambik a few items kat umah sewa & shoot balik BBST lepas beli all needed item.
    - Sampai2 BBST after settle all the routine for myself, start gubah hantaran...

    Sabtu: FINAL PREPARATION!!
    - Continue dengan menggubah hantaran... memang bersepah2 rumah dikerjakan.
    - Bunga rampai.. GO!!
    - Malam tu bermalam kat Rumah Tua bawak semua barang-barang hantaran.
    - Makcik janji nak buat pelamin. (Quite unsatisfied bila seseorang membantu dengan idea dia sebab not into my taste). isk3!! sedih... Tapi, ku pasrahkan hati jer. T.T
    - Malas nak ingat balik..
     
    The hantaransss (x siap lg)
    Ahad: THE DAY!!
    - Pagi-pagi lagi adik perempuan ak yg besar tu (Ayang) dah berlari-lari naik atas rumah sebab malam semalam ak pergi wassap gambar pelamin. Gedegang gedegung bunyi lantai rumah tu. Datang kat aku dengan muka tak puas hati.
    - Kemudian mulalah sibuk dengan persiapan dulang terakhir (Sirih junjung). Dulang paling cincai!! sebab serabut dengan ramai orang, dengan siap disuruh buat air untuk tetamu (Aku x buat pun), dengan selebet tak mandi lagi (dah pukul 12pm baru aku mandi), dan macam-macam hal lagi..
    -  Lepas mandi tu aku dengar bunyi benda jatuh. Aku tau ape yg roboh.. (Pelamin yg aku tak angankan pun). Ak biarkan jer.. pastu aku panggil Insyirah (adik bongsu) suruh pergi bagi tau Makcik aku. Makcik ak betulkan & pergi alih tempat sebab xde tempat nak letak makanan.
    - Ayang lepas dia siapkan karipap untuk digoreng terus dia hilang. Pergi kedai cari bunga plastic untuk touch-up pelamin. Lepastu dia yg makeup kan aku.. (Thanks, girl!)
    - Asalnya rombongan datang lepas zohor atau dalam pukul 2pm. Tapi, terlambat sikit.
    - Aku duduk dalam bilik (xde katil atau kerusi pun) ditemani Jannah n baby Medina x tau ape yg diorang bincangkan. Budak-budak asik keluar masuk bilik (mencapap) yg kemudiannya menimbulkan kemarahan aku.. Aku malu tapi terpaksa tegur jugak perangai diorang tu. T.T
    - Upacara sarungkan cincin baru aku keluar. Kakak Mr. F (Kak Midah) yang sarungkan cincin. Munzer, suami Syima tolong tangkapkan gambar.
    - Lepas jamuan, aku kenalkan Mr. F dekat semua ahli keluarga aku.
    - Alhamdulillah majlis selesai.
    

    --------------------------------------------------------------------------------

    p/s: forget what you want to forget, what you didn't want to remember. Remember only the beautiful things that happens on that day, you'll able to forget what you're unhappy about.

    Mr. F bagi pada hari pertunangan.. <3 td="">
     

    Friday, July 25, 2014

    Wedding Note #10: Baju Raya a.k.a Baju Bertunang & etc.

    Salam Ramadhan~~

    Untuk raya tahun 2014 ni banyak persiapan pergi ke persiapan bertunang sebabnya tarikh bertunang dah confirm betul dah pada 10/8/2014 (raya ke-14). Preparation untuk raya hanya pada baju raya yang akhirnya jadi baju majlis bertunang. Tema raya tahun ni warna hijau tapi tak dapat dikenalpasti nak hijau apa sebab mak nak warna hijau pucuk pisang. Dak Ayang plak nak warna hijau gelap.

    Ades.. poning kepalo den!

    Sudah-sudahnya Hana dengan Mr.F redah je pergi cari baju raya dekat Nilai Square sambil shopping barang-barang lain juga disamping pergi ke Masjid BBST untuk confirmkan tempat majlis. Baju raya kami beli sedondon dari jenis kain yang sama. Baju kosong je tapi ade manik n labuci sikit kat tangan dengan leher. Tapi nanti cari manik dan lace untuk tambah lagi dan jahit atas baju tu.

    Baju Mr.F: RM 80.00
    Baju Hana: RM 100.00
    Total           RM 180.00

    Kat sana nampak sampin warna kuning untuk nikah. Harganya RM30.00 nampak la jugak betapa kualitinya rendah tapi Mr.F kata "xpe.." Guilty runs inside me. Kesian pakcik ni.. nak menikah.. tapi sampin cikai je... Masa dah nak balik tu, jalan-jalan depan sikit baru jumpa satu kedai yang ade jual kain satin warna kelabu. Tapi satin tu gelap sikit. Harga: RM15.00/meter. beli 2 meter dulu sebagai kain contoh.

    Lagipun, sampin dan kain tu boleh letak kat dulang hantaran tunang nanti... kan!
    (Senyum!)
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Masa cuti Nuzul Quran hari Selasa kitorang keluar shopping lagi. Mula-mula kitorang pergi Bunga Riben untuk beli lace. Lace hijau RM6.80 x 2m. Lace kuning kelabu ade dua jenis. JenisA untuk letak dekat baju nikah nanti ambil dalam 2m harga dia mahal sikit dari yang hijau. JenisB untuk letak dekat veil+tudung- lace ni remnant je tp ade diskaun 20% lagipun bukan nak pakai banyak pun untuk veil kan! Total spend untuk lace je RM82.00 (Terbeliak mata Mr.F nak bayar).

    Lepas tu, kami pergi SinYin kat Semua House untuk cari manik. Kat sini banyak barang kahwin yang murah. Kat sini kitorang dapat bunga orchids+hydrangea (sesuai ke? tak tau la ape rupanya nanti kekeke), gabus, manik, kain satin untuk balut gabus tu, etc.. Total spend RM 87.20.
    
    Blue hydrangea
    
    *sekadar gambar hiasan*
    
    Jalan-jalan kejap kat Jalan TAR untuk cari Shawl yg sesuai dengan warna baju yang beli haritu harga: RM15.00. Singgah pula di Kamdar untuk cari kain shiffon dan kitorang ambil dalam 1 1/2 meter. Tak tau nama kain schiffon tu ape. Just nilai kain tu dari segi warna dan kain tu best ke tak untuk buat veil je. Mr.F pun nak cari pin tudung untuk kakak die.

    Lepas balik dari KL kitorang pergi Ampang Point plak. Konon nak pergi satu store baru bukak untuk dapatkan best price. Tapi hampeh.. barang die still mahal. Kitorg jalan-jalan je kat situ. Then, pergi kedai alat jahitan untuk beli benang dan cari manik yg x jumpa kat KL tadi. Solat sekali kat sana.
    Sebelum beransur dari Ampang Point, teman Mr.F beli baju-T & Seluar baru. Pastu pergi AEON AU2 untuk bukak puasa kat sana..

    Balik rumah semangat gila nak jahit manik kat baju.. dan ini hasilnya!!
    
    Progress & Result
    Tudung

    Baju
    Lace tu kena iron dulu lepastu jahit manik-manik kecil pada lace n baru touch-up dengan manik di sekitar lace tu. untuk bahagian tangan, simple beadings will do sebab tangan banyak guna untuk buat kerja so, tak payah sarat sangat pun takpe. Lagipun baju ni boleh pakai lama kan! manik-manik tu selain beli dekat KL haritu ade jugak beli dekat area Medan Idaman, Jalan Gombak. MYCraft nama kedai tu.

    Ok.. nanti post lagi!!
    Cheers! :)

    Friday, July 11, 2014

    Wedding Note #9: Shopping untuk Alas Dulang Hantaran

    Salam...

    Last week Hana dengan Mr.F cukup-cukup pening dengan E-day kitorang.. Sebab bila preparation yang bercampur tangan org yang memberi cadangan yang tak munasabah amatlah menyakitkan kepala.

    Untuk hantaran, kami dah decide awal-awal lagi untuk merisik/bertunang tak payah banyak banyak dulang. Cukup lah setakat 3 balas 3 je. Tapi bila consult dengan mak, mak kata ikut je la adat 3 balas 5 sebab konsepnya orang berbudi kita berbahasa... Kalau orang datang memberi kita hadiah, kita sebaik-baiknya memberi yang setaraf atau yang lebih baik.. Ok mak.. -_-' (Kan dah kena ceramah)

    Pastu mak pesan, jangan lupa alas dulang nak kena jahit.

    Hana dengan Mr. F pun pergi KL cari kain untuk alas dulang. Macam2 kedai kain kat KL tu kitorang masuk.. 5 jam kat Jalan TAR dan Jalan Masjid India sampai sakit-sakit kaki. Masa pergi cari kain tu kitorang beli kain bajet untuk 7 dulang terus sebab nak pakai untuk nikah sekali. Sekarang kan bulan puasa.. memang sesuai sangatlah kalau nak cari kain-kain.. Lagipun Raya Sale dah start before Ramadhan lagi.. (Tak senonoh betul! Puasa dulu!!) Hehe..

    1. Kain satin - Kain satin ni kitorang beli kat Kamdar ambil yang paling murah je sebab nak buat alas je kan. Bukan nak pakai kat badan pun. Harga die murah je. Dalam RM4.80 semeter. Ambil dalam 2meter. Warna kuning cair. Siap ade diskaun lagi.. 10% Total: RM8.64 (Round RM8.65)

    2. Kain Organza - Kain ni kitorang jumpa kat Nagoya Textile bahagian langsir sebab pattern dekat kain tu macam pattern songket gitu combination between gold, light yellow dan putih. Lawa la jugak... Harga dia dalam RM5.00 semeter. Juga ambil dalam 2meter.

    3. Ribbon/Lace - Beli dekat Bunga Riben. Ingat nak pakai warna silver. Tapi bila match dengan kain yang kitorang beli tu, x padan la pulak. Ada satu ribbon yang kitorg berkenan tu mahal gila 1 roll RM108. Terkejut jap bila dengar harga dia. Lepas tu, tengok harga dulu baru tengok corak ribbon tu. Dapat yang ok sikit harga dalam RM38.00 per roll tapi still berkenan dengan kaler silver. Huu~~ nak silver... Tapi sebab x match kitorang pun terima  hakikat untuk ambil yang gold tu.

    Dekat Bunga Riben kitorang ade belikan Glue gun dan glue stick die untuk memudahkan mak buat kerja2 kawen nanti. Glue gun tu harga dia RM15.00 dan glue stick die ambil banyak terus dalam RM18.00.

    4. Tassel (Rambu ramba) & Bow siap - Benda ni kitorang kena beli untuk 7 dulang. setiap dulang nak 4 untuk letak kat bucu alas dulang tu. So, kena beli 28pcs la. Kitorang terpaksa pergi kat Nilai3 sebab x jumpa benda alah tu yang cantik sikit kat KL. Kedai barang pengantin yang lagi satu tu tutup pulak. Harga tassel ni dalam RM5.00. Kitorg ambil 3 paket sebab sepaket ade 10. Bajet bow siap ni pulak harganya dalam RM0.40 x 28pcs = RM11.20. Kenapa pilih bow? sebab orang lain dah biasa sangat pakai bunga-bunga yang ade reben tu. Hana suka benda yang unusual sebab tu ambik bow.

    5. Dulang Hantaran - Pinjam kat Cik Non. Anak die dah lepas dah 2 orang.
    Dulang yang mahu dipinjam
    Ingatkan nak terus beli gabus tapi konsep gubahan x tau lagi nak buat mcm mana. mak pun kata tunggu nanti bila nak hias-hias baru beli sebab barang nak letak kat dulang tu pun xde lagi. Kitorang terus balik Salak Tinggi untuk hantarkan wayar mesin jahit dengan tangkapan kitorang haritu. Pastu bukak puasa sekali kat sana. Dalam perjalanan balik KL singgah jap Masjid Hishamuddin, Bandar Baru Salak Tinggi tu untuk solat Isya'. Tapi pejabat tutup la pulak...
    Kena pergi lagi minggu depan...

    Saiz Dulang
    Prototype
    Masa dekat Jalan TAR ade nampak org jual bunga-bunga plastik... ingat nak beli.. tapi Mr.F kata "Berbaloi ke? Bukan boleh pakai balik kalau dah potong-potong. Kita pakai fresh flower je la... F suka fresh flower.." Hana takut mahal je.. tapi ye la kan.. kalau fresh flower tu org kutip la jugak.. tapi kalau bunga plastik sape nak kutip? Hehe.. (Dalam hati suka sebenarnya..)
    (^_^)V

    Balik KL pengsan!!! Adeh..

    -----------------------------------------------------------------------------------------------

    So, total spend hari ni:
    Kain Satin (2m)          = RM8.65
    Kain Organza (2m)     = RM10.00
    Ribbon/Lace (1roll)    = RM38.00
    Glue Gun                    = RM15.00
    Glue Stick                   = RM18.00
    Tassel (3pkt)               = RM15.00
    Bow (28pcs)               = RM11.20
    TOTAL                    = RM115.85#

    Monday, July 7, 2014

    Wedding Note #8: Lokasi.. Oh lokasi!!

    Salam guys,
    Pasal lokasi ni hana nak bagi tau memang akan pening sikit. Sebab nak pilih lokasi makin susah bila terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi pemilihan lokasi. As for me, all this while hana ingat hana akan buat dekat rumah nenek kat Kampung Salak Tinggi Sepang. But then, Sabtu dan Ahad lepas hana balik rumah untuk sambut Ramadhan dengan family kat Salak Tinggi, masa cakap-cakap dengan mak pasal majlis kahwin, tiba-tiba mak kata nak buat dekat rumah kitorang je dekat Bdr. Baru Salak Tinggi.

    Aduh, pening!! Kad kahwin hana dah siapkan ni.. Tak apa la, sebab buat sendiri... Tapi, bab peta tu yang susah sikit nak buat. (nanti hana postkan entry)

    Hana dengan tak semena-mena paksa Mr.F call sana sini utk cari venue yang sesuai padahal die ada submission sebelum tengah hari. Sorry, Mr.F. I don't mean to stress u up but i'm really stressed up. So, let us stress together..Hehe~~ But then die call jugak selepas pergi hantar drawing.
    Saya dah start buat perangai. [Grumpy bila stress, cari org utk stress sama-sama]

    Possible location area situ:
    1. Rumah sendiri, Bdr. Baru Salak Tinggi - status: Available
    2. Dewan Orang Ramai Bdr. Baru Salak Tinggi: Full sampai bulan 11 tahun depan
    3. Rumah Nenek, Kg. Salak Tinggi: Available with condition
    4. Masjid Hishamuddin Bdr. Baru Salak Tinggi: Available
    5. Masjid Kg. Salak Tinggi: Tak tau sebab tak tanya
    6. Auditorium Tmn. Tasik Cyberjaya: Available tapi jauh sangat

    Lokasi yang saya nak pilih pun sebenarnya ada pros and cons die sendiri. Which are:
    1. Saya sebenarnya tak suka majlis yang terlampau meriah (fancy). Sebab saya lebih suka yang simple with modesty. Kalau rewang dah tentu la preparation dia meriah, makanan pun boleh ikut suka kita. Tapi jimat. Of course hana nak jimat.
    2. Hana nak majlis yang boleh buat nikah and kenduri dalam sehari. Tak nak buat berhari-hari macam nikah hari ni, kenduri esok. Costly dan penat. Nikah malam tu, mesti nak jemput orang makan dekat rumah jugak. Pastu esok nak kenduri lagi...
    3. Hana x nak mak comot dekat dapur. Sebab sepatutnya haritu mak jadi mandur je.. Tapi mak kalau rewang mesti nak masuk dapur punyalah.
    4. Rumah kitorang tu kalau masuk ruang tamu terus nampak dapur. Tak boleh nak duduk 3 orang sekali kat dapur tu. Boleh je nak lapangkan ruang tamu tapi barang-barang kena letak kat luar sebab payah kalau nak bawa naik atas. Kalau buat kat rumah tak payah la ada bilik pengantin. Lagipun tak tau nak letak katil dekat mana. Lepas tu, kalau nak pergi toilet, toilet dekat atas. Risau kalau ada barang-barang yang hilang. Bukanlah bermaksud tak sudi nak buat dekat rumah... Tapi, takkan tiba-tiba nak kne renovate rumah pulak. Rewang? dekat garaj umah kosong hujung deret boleh.. Kalau ade pelamin letak kat garaj je..
    5. Tak nak jauh-jauh sebab susah nak ulang alik.
    6. Kalau buat dekat rumah nenek, mak kata tak ada orang nak tolong rewangkan. Lepastu parking tak ada. Tak ada tempat nak letak khemah...

    Penyelesaiannya... memang dua keluarga kena jumpa dan duduk semeja bincang. Tapi kalau lambat, venue-venue yang nak kena booking dulu memang dah tak dapat la... ataupun tarikh kenduri yang kena postpone. T.T

    Tunggu je lah....
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    p/s: Best jugak kalau buat kat masjid. Sebab boleh buat majlis yang paling simple. Tapi kena pakai catering... (Ok.. nak pergi nanges jap ~~T.T~~)

    Wednesday, July 2, 2014

    Wedding Note #7: Kad Kahwin - Part II

    Salam,
    Hari tu hana dah cerita pasal cari bahan untuk kad. Untuk entry kali ni hana nak cerita pasal draf design pulak...

    Next! hana nak cerita pasal sampul pulak sebab hari tu masa survey brown paper lupa nak survey sampul sekali. (Lain kali plan betul-betul!! T.T). Hana pergi tengok sampul dekat Advanco, Taman Melawati jugak tapi pergi dengan Mr. F. Untuk sampul kad, Mr. F suruh ambik warna putih sebab kalau semua nak pakai material sama dengan brown paper nanti x kenal pulak mana satu kad, mana satu sampul.. Heee~~. Betul jugak...

    Tapi sampul ni kitorang pakai untuk yang bagi by post je tau. By hand kitorang nak pakai doilies je. Nanti xde la kad tu bogel je.. dah la sekeping.. x manis di pandang.. hehe. Kalau macam tu, sampul tak payah la beli banyak-banyak.

    Sampul harga dia 1 pkt = RM 7.00(100 pcs).
    Jadinya nanti kena beli:
    3 pkt (300 pcs) x RM 7.00 = RM 21.00

    Tapi haritu beli 1 pkt je dulu dengan brown card 3 pkt sebab salah beli haritu.
    So, total cost untuk kad kahwin sekarang dah jadi:
    2 pkt brown card = RM 15.00
    3 pkt sampul       = RM 21.00
    Jumlah                = RM 36.00# (Jumlah terkumpul setakat ni)

    Ok.. untuk design kad kahwin hana pakai adobe illustrator pastu template dia hana tengok pada gambar je. Nampak macam plagiat tapi hana memang buat sendiri pakai adobe illustrator pastu ada la modify sikit-sikit. Overall memang la nampak sama. Tapi boleh dikira titik peluh saya la jugak... kan!! Huhu.. (nak jugak tu..)

    Hana memang nak letak pantun dekat kad. Sebab kalau letak doa atau terjemahan hadis & ayat quran rase macam tak best pulak sebab kad tu nanti orang nak buang. (Bagus gila kalau ada orang yang nak simpan kad ak!). Ok, untuk sebelah hadapan kad die jadi macam ni tapi saya potong sikit untuk rahsiakan nama pengantin lelaki dan tarikh kahwin atas sebab peribadi. Hehe :P
    
    Front

    Untuk peta ada sedikit masalah sebab hana tak pernah buat. Pastu konfius.. nak buat pakai photoshop ke illustrator? Sebab macam senang je kalau buat map pakai photoshop.. Ok, takpe. Kita web surfing dulu untuk tengok tutorial bagai.

    Any changes are upon final discussion and will be amend later.

    Ciao~

    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    p/s: Bila tunjuk draf kad kahwin ni rasa blushing pulak tiba-tiba.. Huhu~~

    Monday, June 23, 2014

    Wedding Note #6: Kad Kahwin - Part I

    Salam, Uollss... Kali ni nak cerita pasal kitorang punya kad kahwin...
    Kalau ikut tema, ada beberapa design yang jadi pilihan kitorang...

     
     
    Dan hana paling suka yang ni sebab design die moden dan senang nak ikut...
    Gambar ambil dekat page iKahwin
     Kami akan mengutamakan penggunaan brown papper dalam pembuatan kad kahwin kami dan Mr.F setuju. Untuk kad kahwin, penggunaan warna tema juga amatlah penting. Selain itu, hana juga akan menggunakan warna kuning dan kelabu dalam design kad kahwin tu nanti. So, that Hana beli brown paper dekat Advanco, Taman Melawati.
    100 sheet 180gsm cuma RM7.50 sahaja
    Sempat la jugak buat kira-kira dan fikir nak buat kad yang macam mana...
    Kalau satu rim = 100 sheets (RM7.50), A4 tu nanti nak kena kerat 3.
    Jadi nanti dapat 300pcs kad satu rim
    = 300pcs x 2 rim (200 sheets) : RM 7.50 x 2
    = 600pcs : RM 15.00

    Cukup la tu 600pcs.. kalau tak cukup nanti baru print lagi. Murahkan!! Bajet pertama untuk 600 pcs kad kahwin baru RM 15.00

    Masa kat Advanco tu punya la exited gila nak pilih kertas. Bila nak bayar tiba-tiba rasa macam kenapa murah plak? Bukan tadi kata RM7.50 ke? Apsal RM6 plak ni? Dalam hati rasa 'dia bagi aku diskaun kot..' (perasan sorang-sorang)

    Lepas beberapa hari baru saya perasan.. saya bukan ambil Brown Card tapi Brown Paper.. T.T
    Patut la murah.. Alahai Hana~~ lain kali jangan exited sangat tengok kertas banyak-banyak tu sampai apa yang awak ambil pun awak x perasan!!
    Alamak!! Brown paper la!!
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    Masa dekat sana jumpa mounting board (kadbod) warna kuning dan kelabu juga. Memang cantik gila warna dia. Dalam hati rasa 'alahai guestbook dah terbuat la pulak...' So, saya pun beli la dengan exitednya.. Lagipun harga dia RM1 sekeping. Balik rumah tengok-tengok saiz mounting board tu lagi kecil dari kadbod yg mula-mula hana beli dulu.. refer post ni (Wedding Note #5: Guest Book part 1). Sudah-sudahnya, simpan je la...